Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-29@09:18:45 GMT

شناخت ذائقه زائران و گردشگران نیاز به بازبینی دارد

تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۵۴۲۷۶

شناخت ذائقه زائران و گردشگران نیاز به بازبینی دارد

به گزارش ایکنا از خراسان‌رضوی، هادی رفیعی، رئیس پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی مشهد در نشست زیارت نوروزی تحت عنوان «سوغات در زنجیره گردشگری» که روز گذشته، 26 اسفندماه در سازمان مرکزی جهاددانشگاهی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: به طور خلاصه اگر ما بتوانیم برندسازی را در سوغات در نظر بگیریم می‌توانیم در دو سیکل مجزا آن را تعریف کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بحث برندسازی را ما از یک مطالعه پایه نسبت به شناخت وضع موجود و ترجیحات گردشگر، همچنین مطلوبیتی که نسبت به انواع و اقسام کالاها کسب می‌کنند که در طول زمان عموما تغییر پیدا می‌کند، برداشت کردیم؛ چیزی که در حال حاضر کمتر در صنعت گردشگری به آن توجه می‌شود.

وی ادامه داد: برند یک نام و یک لوگو نیست بلکه مجوعه ویژگی‌های فیزیکی محصول، خدمات به همراه آن و باور‌های انتظاراتی است که در مورد آن وجود دارد؛ لذا ایجاد برند در صنعت سوغات باید داری یک پیشینه علمی باشد تا این بحث را پایه‌ریزی کند تا بتواند از جایگاه ویژه‌ای برخوردار باشد. برندسازی از یک سیکلی که ابتدا با شناخت وضع موجود تجزیه تحلیل آن آغاز می‌شود و در ادامه با توسعه برند به هرم برند ختم می‌شود.

این پژوهشگر گفت: هرم برندسازی که عمدتاً در مرحله دوم به آن پرداخته می‌شود در 5-6 سؤال کلیدی قابل تحلیل است. این که گردشگر چه چیزی می‌خواهد بخرد و هدفش از خرید چیست. سوغاتی که قرار است خریده شود از دید مخاطبانش چگونه به نظر می‌رسد و ویژگی‌های برجسته آن نسبت به رقبا چیست و در انتها همان ویژگی‌ها و ماهیت اصلی محصول است.

برندسازی سوغات
رفیعی افزود: به طور خلاصه اگر بخواهیم در بحث برندسازی سوغات به ویژه از نظر کالاها حرکت کنیم باید به این سوال‌های کلیدی به شکل علمی و حرفه‌ای پاسخ دهیم. به عبارتی دیگر از تحلیل و مطالعه پایه و رقبا آغاز کنیم و حوزه را پوشش دهیم.

وی گفت: برند مقصد و شهر مشهد که شهر زیارتی بارگاه مطهر رضوی است، از یک برند خاص و ویژه برخوردار است. این‌که محصولات و کالاهای تولیدی چقدر می‌توانند خود را با این ماهیت بسیار کلیدی منطبق کنند، یعنی آن روایتی که قرار است این محصولات به عنوان رهاورد به مقصد خود ببرند و نمادی از بحث‌های فرهنگی آن منطقه باشند بسیار کلیدی است.

رئیس پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی مشهد گفت: ما دو برند را که یکی مربوط به شهر جهانی گوهرسنگ‌ها است در یک نگاه برنامه‌ریزی توسط دستگاه‌های مسئول برای این شهر در نظر گرفتیم. که البته این موضوع جای کار برای کالاهای خود دارد و ما باید میدانی یا بازاری با این نام در سطح مشهد داشته باشیم و به شکل حرفه‌ای بتوانیم آن را پی بگیریم.

چرم حلال
رفیعی بیان کرد: در خصوص چرم حلال هم به عنوان یک برند مقصد جا دارد شهر مشهد از این ویژگی برخوردار باشد، چرا که به ویژه در ارتباط با گردشگران خارجی و عرب این جای کار دارد. در خصوص تنقلات و خوراکی‌ها هم که سهم قابل توجهی در کالاها و در سبد هزینه گردشگران دارد، این هم به شکل حرفه‌ای خود مرتبط با این موضوع است.

رئیس پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی مشهد گفت: در ارتباط با محصولاتی مانند صنایع‌دستی، چرم حلال و گوهر سنگ‌ها این ارتباط را می‌توان با پوشاک بالا برد، زیرا پوشاک سهم 40-50 درصدی در سبد گردشگران دارد. تلاقی تولیدات صنایع‌دستی با پوشاک می‌تواند هم سهم صنایع دستی را بالا بیاورد و هم به سوغات به عنوان سوغات دارای عقبه فرهنگی کمک کند.

این پژوهشگر در ادامه با بیان اینکه سوغات به عنوان یک رهاورد که گردشگران به شهر خود می‌برند دارای مسائل و چالش‌های مختلفی است، بیان کرد: کل گردش مالی که زائران در سفر به مشهد دارند در حدود 18-20 هزار میلیارد تومان که در حدود 2-3 هزار میلیارد تومان این گردش مالی در بخش سوغات است.

جایگاه کالاهای وارداتی در سبد سوغات
این پژوهشگر گفت: آمار مختلفی در خصوص سهم و جایگاه کالاهای وارداتی در سبد سوغات گردشگران وجود دارد. سهم کالاهای داخل حدود 55-60 درصد است و کالاهای وارداتی اعم از کالاهای چینی نزدیک 45-50 درصد این سبد هزینه را تشکیل می‌دهد.

رفیعی خاطرنشان کرد: سهم صنایع دستی کمتر از 10درصد هزینه گردشگران است که عمدتاً به علت بالا بودن هزینه‌ای است که صنایع دستی در سبد هزینه‌ها دارد.

وی گفت: سوغات به‌طور کلی حدود 17 درصد ازسبد کل گردشگران را شامل می‌شود که جایگاه قابل توجهی در اقتصاد گردشگری مشهد را نشان می‌دهد و به این واسطه این سمینار و سمینارهای دیگر، سوغات یکی از مباحث مطرحه در این جلسات خواهد بود.

این پژوهشگر گفت: اصلی‌ترین کالاهایی که گردشگران از شهر مشهد می‌خرند به لحاظ فراوانی و تعداد خرید آبنبات و نقل و نبات در رتبه اول، زعفران و زرشک در رتبه دوم و پوشاک و پارچه در رتبه سوم قرار دار. ولی اگر از لحاظ ریالی و ارزش در نظر بگیریم پوشاک و محصولات چرمی در مرتبه اول هستند و پس از آن محصولات خوراکی و صنایع دستی قرار می‌گیرند.

رفیعی بیان کرد: آن‌چه مسئله سوغات را برای ما حائز اهمیت کرده‌است، به‌ویژه از منظر عقبه‌ای که قرار است سوغات از آن شهر به مقصد گردشگران به همراه ببرد، نه از جنبه اقتصادی بلکه از جنبه اثرگذاری و یادمانی که سوغات به همراه می‌برد، مورد توجه قرار می‌گیرد.

آسیب‌های صنعت سوغات مشهد
وی افزود: یکی از آسیب‌هایی که در صنعت سوغات مشهد احساس می‌شود بحث داستان تجربه شده و روایت است که اغلب سوغات‌ها فاقد آن هستند و بر همین اساس کالایی که گردشگر از مشهد با خودش می‌برد فاقد این داستان و روایت است که نشان نمی‌دهد این از شهری مانند مشهد یا خراسان رضوی آمده است.

این پژوهشگر گفت: عمده‌ترین مسائل و چالش‌هایی که ما در مسئله سوغات با آن مواجه هستیم، نبود برند‌های معتبر، برنامه‌ریزی منسجم، تنوع در تولید با توجه به ترجیحات و عدم توجه به مقصد شهر مشهد است.

رفیعی بیان کرد: در واقع اگر بخواهیم در سه مسئله کلیدی صنعت سوغات را آسیب‎شناسی کنیم، برندسازی به عنوان یکی از بحث‌هایی مورد مطرح است و جای کار دارد. شاید ما به برندهای شهری‌مان مانند گوهر سنگ‌ها رسیدیم اما اینکه این برندسازی به سطح محصولات برسد، جای کار دارد.

وی افزود: بحث دوم عدم توجه صنعت سوغات به خواسته‎های گردشگران است. اگر می‌بینیم که سهم کالاهای وارداتی از هزینه‌های گردشگر 45درصد است، به دلیل عدم شناخت واحد‌های تولید ما نسبت به ذائقه و ترجیحات زائران و گردشگران است که نیاز به بازبینی دارد و بخش خصوصی باید به این موضوع ورود پیدا کند گرچه نیازمند حمایت بخش‌های دولتی نیز است.

رئیس پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی مشهد گفت: بحث آخر که بحث بسیار مهم و کلیدی است، عدم توجه به مشهد و خراسان در کالاهای سوغاتی است که عموما سوغاتی که در شهر مشهد به شهرهای دیگر با خود برده می‌شود فاقد این عقبه است.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خراسان رضوی سوغات زائر گردشگر قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۵۴۲۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری همایش آموزشی توجیهی مناسک حج تمتع در مشهد

  به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خراسان رضوی، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اشاره به اینکه نزدیک به ۹۰۰ هزار نفر در نوبت تشرف به حج تمتع قرار دارند، گفت: در سال‌های اخیر تلاش شده است با کاهش تعداد خادمان و عوامل، زائران بیشتری به سرزمین وحی اعزام شوند.   حجت الاسلام والمسلمین سید فاتح نواب افزود: درحج پیش‌رو کمترین نرخ اعزام خادمان و عوامل را نسبت به تمام دوره‌های گذشته حج خواهیم داشت و با کاستن از تعداد خادمان، تعداد هفت کاروان به زائران خانه خدا افزوده شده است.   وی تجدید نظر در برنامه‌های گذشته را با توجه به تحولات و شرایط روز، ضروری خواند و تاکید کرد: هدف ما ارائه خدمات بیشتر توسط خادمان است.   رییس سازمان حج و زیارت هم در این همایش گفت: امسال حدود ۸۷ هزار نفر از ایران به حج اعزام می‌شوند و اعزام کاروان‌های آنها از ۲۴ اردیبهشت‌ماه آغاز می‌شود.   سید عباس حسینی با اشاره به شعارحج امسال «حج؛ قرآن محوری، همدلی و اقتدار امت اسلامی، دفاع از فلسطین مظلوم» اظهار کرد: یکی از راهبرد‌های امام خمینی (ره) برای حمایت از ملت فلسطین، حج ابراهیمی و مراسم برائت از مشرکین بود و این راهبرد با توجه به شرایطی که در جهان اسلام حاکم است، تا به امروز دنبال شده است.   او ادامه داد: درباره فعالیت‌ها و برنامه‌های اجرایی و فرهنگی تمام تلاش خود را به کار بسته‌ایم تا در این عملیات بزرگ که دربرگیرنده بیش از ۸۵ هزار نفر است عملکرد موفقی داشته باشیم؛ هرچند در این مسیر چالش‌های متعددی هم وجود دارد که از آن آگاه هستیم.   رئیس سازمان حج و زیارت گفت: با تلاش بانک مرکزی و همکارانمان، ارز مورد نیاز حج وارد حساب این سازمان شده و صدور ویزای زائران درحال پیگیری است.   او افزود: در حالیکه با تلاش صورت گرفته، هزینه ارزی حج نسبت به سال گذشته ۳۱۹ دلار کمتر است، تغییرات نرخ ارز و بلیت هواپیما موجب همپوشانی در هزینه‌ها شده است، اما در خدمات‌دهی در بخش‌های مختلف هیچ تغییری نسبت به سال‌های گذشته وجود ندارد و این موارد برای زائران باید تبیین شود.   رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به وضعیت جسمی زائران و حضور افراد کهنسال در کاروان‌ها، توجه به این دسته از زائران را خواستار شد.   سرپرست حج و زیارت خراسان رضوی هم گفت: امسال ۹هزار و ۳۶۵ زائر در قالب ۶۷ کاروان به حج تمتع اعزام خواهند شد که از این تعداد ۳۲ کاروان به ظرفیت چهار هزار و ۴۴۰ زائر در کاروان‌های مدینه بعد و ۳۵ کاروان به ظرفیت چهار هزار و ۹۲۵ زائر در کاروان‌های مدینه قبل ثبت نام شده اند.   حجت الاسلام والمسلمین شجاع افزود: تعداد پنج هزار و ۳۹۰ زائر مشهد در قالب ۳۷ کاروان و سه هزار و ۹۷۵ زائر از شهرستان‌های استان نیز در قالب ۳۰ کاروان، به سرزمین وحی اعزام خواهند شد.   در عملیات حج تمتع امسال نیز زائران خراسان‌شمالی طبق سنوات گذشته به همراه زائرین استان خراسان رضوی از ۲۹ اردیبهشت ماه از طریق فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد به سرزمین وحی اعزام خواهند شد.  

دیگر خبرها

  • پیگیری ویژه شورای شهر مشهد برای رفع کمبود پارکینگ اطراف حرم رضوی
  • آیت الله علم الهدی: آزادراه حرم تا حرم تامین مالی شود
  • ضرورت تسهیل مسیرهای حمل‌ونقل جاده‌ای برای سفر زائران
  • رفع مشکلات زیرساخت‌های مشهد نیازمند نگاه ملی و حمایت دولت است
  • انتقاد آیت‌الله علم‌الهدی از وضعیت حمل‌ونقل هوایی و ریلی
  • استقبال گسترده زائران و مجاوران رضوی از جشنواره لاله‌های مشهد
  • با صعود به فینال برند ایران حفظ شد/ قهرمانی نیاز فوتسال ایران است
  • خراسان رضوی بیش از ۹ هزار زائر حج تمتع آماده اعزام دارد
  • روحانیون کاروان‌های حج مشعل داران معارف و مناسک هستند
  • برگزاری همایش آموزشی توجیهی مناسک حج تمتع در مشهد